Ness
per en 14 Novembre 2010
3,478 Vistes

 

Conceptes i descripció.

Hiat o hiatus: Nom d’alguns anells, forats, obertures o fissures del cos.

Hèrnia: Sortida parcial o total d’una viscera o d’una altra formació anatòmica per una obertura anormal de la paret del seu receptacle; així hom distingeix, hèrnies  musculars, pulmonars, cerebrals, discals, gàstriques o esofàgiques, etc.

Reflux:  Pas d’un líquid  per un conducte natural en sentit oposat al fisiològic. Reflux gastroesofàgic: Reflux del contingut de l’estómac cap a l’esòfag.

L’hèrnia hiatal o hiatus és una afecció en la qual  una part  de l’estómac sobresurt dintre del tòrax a través d’un forat que està ubicat al diafragma, també és coneguda com a hèrnia per lliscament. Aquest tipus d’hèrnia és de les més freqüents, un 90 % dels casos.

Pot aparèixer a qualsevol edat però és més normal entre la 4a i 6ena dècada de vida. No hi ha diferència entre sexes. Aquesta afectació només es dóna en països occidentals.

Símptomes.

L’Hèrnia Hiatal és asimptomàtica, això vol dir que no presenta cap manifestació clínica destacable. En tot cas, la simptomatologia es posa de manifest amb rots, boca seca i regurgitament de menjar.

Causes.

La seva causa és desconeguda malgrat es reconeix que una part  elevada és genètica.

Un altre tant per cent seria causat per l’envelliment de la persona ja que la membrana esofàgica, la que tanca l’esòfag amb l’estómac, tendeix a debilitar-se.

Complicacions.

L’Hèrnia Hiatal pot presentar dues complicacions. El reflux d’àcid gàstric o el Vòlvul.

La primera, el reflux sí que té una simptomatologia definida: agrors i pirosi. També se la sol anomenar Malaltia  per Reflux Gastroesofàgic i, consisteix per una presència de del pH àcid que puja per l’esòfag. Aquest pH àcid és necessari a l’estómac per tal de digerir les proteïnes però pot causar estralls si puja esòfag amunt perquè aquest no  disposa d’aquesta mucosa de protecció. Si puja aquest àcid per l’esòfag produeix la sensació de cremor o pirosi i la boca té un gust àcid. Això pot donar-se quan t’ajups després d’haver ingerit un menjar ric en greixos, begudes carbonades; o bé quan et lleves al matí, que deixes una posició horitzontal per posar-te dret. L’Esfínter Esofàgic Interior és aquella membrana que tanca l’esòfag a l’entrada de l’estómac un cop haver ingerit aliments però que, per causes poc conegudes es debilita.

L’altra complicació és el vòlvul: Torsió d’una part o la totalitat de l’estómac -180º-, al llarg del seu eix longitudinal o del transversal. Pot ser agut, crònic o intermitent. Al voltant d’un terç dels casos estan associats a l’Hèrnia Hiatal.

-Causes.

Podem trobar causes relacionades amb els medicaments, alimentació, hàbits diaris o l’estrès.

A)    Medicaments:

  1. Anticolinèrgics (pel mareig).
  2. Blocadors Beta (Cardiopaties).
  3. Blocadors dels canals de calci (per la Hipertensió arterial).
  4. Alguns broncodilatadors (Asma).
  5. Dopamina pel mal de Parkinson.
  6. Progestagen usat per a combatre les menstruacions anormalment abundants.
  7. Anticonceptiu oral.
  8. Sedants per a la cura de l’insomni o ansietat.
  9. Antidepressius tricíclics.

B)     Aliments:

  1. Alcohol
  2. Cafeïna.
  3. Begudes carbonades.
  4. Cítrics.
  5. Tomàquet o suc/salsa de tomàquet.
  6. Xocolata.
  7. Menta.
  8. Greixos o aliments massa condimentats.
  9. Làctics.

C)    Hàbits diaris: Recomanacions.

  1. Evitar fer exercicis després d’haver ingerit aliments.
  2. Menjar 2 o 3 hores bans d’anar a dormir.
  3. Menjar poc i sovint.
  4. No usar cinturons estrets.
  5. Baixar pes en cas d’obesitat.
  6. Dormir amb el cap elevat uns 15 cm.
  7. Si es fuma, deixar-ho.

D) Estrès. Reduir-lo. Fer Ioga, Tai Txi, meditació o natació...

Diagnòstic.

RX de tòrax. Aquesta simple prova pot evidenciar un augment diafragmàtic del costat esquerre per sobre del que és habitual, present a l’Hernia Hiatal per lliscament o al Vòlvul gàstric.

RX amb contrast baritat. És una radiografia en que es fa ingerir al pacient un suc per tal de descobrir si hi ha reflux ja que quan s’empassa es pot veure si torna enrere. Se sol fer en diferents posicions.

Endoscòpia: En els casos més greus, es pot utilitzar un endoscopi, la introducció d’una càmera o lent dintre d’un tub –ara de fibra de vidre, molt més petites i mal·leables- a través de la boca fins l’esòfag i l’estómac.

Tractament..

Primerament, en els casos més lleus, millorar l’estil de vida. Si amb això no n’hi ha prou, s’ha de prendre Inhibidors de la Bomba de Protons: Són un tipus de medicaments que redueixen l’àcid gàstric de l’estómac.

Omeprazol, Lansoprazol, Esomeprazol, Pantoprazol, Rabeprazol.

El més conegut i utilitzat és l’Omeprazol. L’Omeprazol també és utilitzat per a protegir l’estómac de l’impacte d’alguns medicaments.

Quan no hi ha cap tipus de millora, és necessari cirurgia.

 

Diccionari de Medicina de la Gran Enciclopèdia Catalana,

Vikipèdia.

Web del servei de Gastroentereologia i Hepatologia, Hospital Centenario, Rosario, Argentina.

Publicat a: Salut
Sigues el primer a qui li agrada això.