No us heu preguntat mai si ens prenen el pèl els anuncis sobre els miracles de la fibra d'X producte?
Segur que Activia n'és un exemple. Els iogurts es donen en cas de diarrea i no per anar de ventre!
El text que us presento és un resum molt pràctic i més fàcil d'una altre text més complicat elaborat per un doctora:
Dra. Pilar García Pérez: Dra. en Medicina iCirurgia. Especialista en Endocrinologia i Nutrició.
Cap de Secció de Nutrició Clínica i Dietètica.
Hospital Universitari Gregorio Marañón. Madrid.
Al colon existeixen dos tipus de fermentacions.
(El valor energètic depèn del seu grau de fermentabilitat. Els aliments més fermentables (Solubles a l’aigua) produeixen més energia que no pas els que en són menys:).
Les fibres fermentables es composen per fruites, llegums i cereals –avena- són més solubles a l’aigua i es transformen amb gels viscosos. AQUESTES FIBRES RETARDEN EL BUIDATGE GÀSTRIC I RELENTITZEN EL RITME INTESTINAL.
Aquestes fibres fermentables ES DEGRADEN PER L’ACCIÓ DE LA MICROFLORA ANAERÒBICA DEL COLON: Estimulen la reabsorció d’aigua i sodi.
Les fibres parcialment fermentables, en canvi, són parcialment degradades per l’acció per les bactèries del colon. Excreten parcialment íntegres a la femta.
QUÈ GUANYEM?
1. FACILITAT DE RETENSIÓ D’AIGUA.
2. AUGMENT DE LA MASSA FECAL, fent-la més tova,
3. FÀCIL LLISCAMENT PEL BUDELL GROS.
- L’ús indiscriminat de fibra parcialment fermentable origina deficiència de zenc i, sobretot l’alt contingut de cereals, deficiència de calci i ferro.
- Per tant, la fibra poc fermentable té la capacitat de retenir aigua i, això produeix un augment del volo fecal: Femta tova, que fa que disminueixi la pressió intraluminal del volo. A més, l’inflat del volo fecal fa augmentar el peristaltisme, reduint així, el temps de trànsit intestinal: MOLT BO PER COMBATRE EL RESTRENYMENT I LA DIVERTICULOSI –una mena d’hèrnia o protuberància al final del budell gros que dificulta l’excreció de la femta-, perquè estimula la flora bacteriana i augmenta la producció de gas el qual ajuda a excretar la femta. (Les ganes d’anar de ventre).
CONTINGUT DE FIBRA |
POCA FIBRA |
GENS DE FIBRA |
ALBERCOC, OLIVES |
BLEDA, TOMÀQUET |
LLET |
AGUACATE,CARXOFA |
ENCIAM, SÍNDRIA |
OUS |
API, CEBA, PRUNA |
ARRÒS BLANC |
SUCRE |
ARRÒS, PA I PASTA INTEGRAL |
ALBERGÍNIA |
CONDIMENTS, GREIXOS |
BRÒQUIL, COL DE BRUSSEL·LES, COL |
XAMPINYONS, ESCAROLA, CIRERA |
TOT TIPUS DE CARNS |
COLIFLOR, LLEGUMS |
ESPÀRRECS |
X |
MONGETA TENDRA |
ESPINACS, RAÏM |
X |
KIWI, POMA, PERA, FIGA |
CARABASSA, PINYA |
X |
MÓRA, LLIMONA, NAP |
PASTA CUITA |
X |
MADUIXA, PORRO |
PRÉSSEC, MELÓ |
X |
GROSELLES, PLÀTAN |
MANDARINA |
X |
PASTANAGA, TARONJA |
POMELO, |
X |
FRUITA SECA |
MAGDALENES |
X |
TRUITA DISSECADA |
COGOMBRE |
X |
FIBRA FERMENTABLE |
FIBRA POC FERMENTABLE |
FIBRA MIXTA |
AVENA, |
SALVAT DE BLAT |
PA, PASTA, FAVES |
SALVAT D’AVENA |
ENCIAM |
BLAT DE MORO |
AMETLLES, AVELLANES |
ESCAROLA, COL |
ESPÀRRECS |
CEBA, CÍTRICS |
NAPS, BRÒQUIL |
ARRÒS |
LLEGUMS, TOMÀQUET |
API, RAVES |
PASTANAGA |
Bon profit!
(Text facilitat per gentilesa del Catedràtic en Bioquímica de la Nutrició, Enric Ignasi Canela, de la Universitat de Barcelona).